Poslanstvo Rotarija je "vzpodbujati in krepiti ideale nudenja pomoči kot temelja dragocenih podvigov".
 
O NAS ČLANI DOBRODELNOST DOGODKI PREDAVANJA GALERIJA
 
 
 
Dobrodelni dogodki
Dobrodelni programi
Štipendisti

ZADNJI DOGODEK

04. December 2020
Miklavževanje rejniških otrok 2020

» Vsi pretekli dogodki...

12. Junij 2019

Projekt Glasbena spominčica

predaja slušalk


Člani Rotary kluba Domžale smo spomladi 2019 zasledili dokumentarni film z naslovom »Alive inside«. Film govori o prizadevanjih ameriškega zdravnika terapevta, ki je s predvajanjem glasbe dementnim prebivalcem socialnih zavodov v ZDA, prišel do osupljivih rezultatov. Osebe, ki  zaradi demence leta niso kazale znakov zaznavanja življenja okoli sebe, so ob predvajanju glasbe, ki so jo rade poslušale, ko so bile še zdrave, bistveno oživele, povedale kakšno besedo in celo zapele.

Sporočilo filma nas je tako prevzelo, da smo Domu upokojencev  Domžale predlagali, da skupaj poskusimo z glasbeno terapijo izboljšati počutje nekaterim prebivalcem doma. Projekt smo poimenovali »Glasbena spominčica«. Pri njem sodelujemo člani Rotary kluba Domžale, strokovni sodelavki  Doma upokojencev Domžale, in mlada rotarijska prijatelja – študenta, ki projektu tako dajeta značaj medgeneracijskega sodelovanja. Izdelali smo projektno nalogo in opredelili cilje. Mladinca sta pridobila ponudbe za naprave za predvajanje glasbe, ki  jih je Rotary klub Domžale po potrditvi primernosti s strani terapevtk nabavil in na kratki slovesnosti  junija predal Domu upokojencev Domžale. Strokovno osebje doma je izbralo skupino prejemnikov glasbene pomoči, pridobilo soglasja svojcev in vrsto glasbe, primerno za vsakega udeleženca terapije.

Strokovni sodelavki izvajata terapijo in prvi rezultati so zmerno optimistični. Konec leta 2019 bomo rezultate pregledali in se na osnovi tega odločili, kako bomo projekt nadaljevali v Domžalah in širše po Sloveniji.

<< Nazaj na dogodke