Poslanstvo Rotarija je "vzpodbujati in krepiti ideale nudenja pomoči kot temelja dragocenih podvigov".
 
O NAS ČLANI DOBRODELNOST DOGODKI PREDAVANJA GALERIJA
 
 
 
Dobrodelni dogodki
Dobrodelni programi
Štipendisti

ZADNJI DOGODEK

04. December 2020
Miklavževanje rejniških otrok 2020

» Vsi pretekli dogodki...

12. September 2021

Tridnevni tabor rejniških družin

TRIDNEVNI TABOR REJNIŠKIH DRUŽIN V PINETI NOVIGRAD


Drugi vikend v septembru, od petka 10. 9. 2021 zjutraj do nedelje 12. 9. 2021 pozno popoldan smo skupaj z družinami, ki izvajajo rejniško dejavnost preživeli tri prelepe dni v Pineti Novigrad.

Dobra polovica udeležencev se je peljala z avtobusom, ostali z osebnimi avti. Vzdušje je bilo od prvega do zadnjega dne izjemno lepo. Vreme naklonjeno, morje toplo, prehodi čez mejo tekoči in brez čakanja. 


Zbralo se nas je 70 udeležencev, od tega 25  otrok do 12. leta starosti,  21 mladostnikov  in        24 rejniških staršev. Vsi udeleženci so izpolnjevali PCT pogoje, večina je bila cepljenih. Starostna struktura je bila pestra od najmlajših, ki so komaj dobro shodili  do resnih zrelih let. Najstarejša udeleženka je bila čila gospa, ki skrbi za najstnico in ima 83 let. Podobno je bilo pri izobrazbeni strukturi od doktorja znanosti, magistre znanosti do tistih, ki imajo  osnovno šolo, pa jih krasijo  modrost, zdrava pamet in  bogate izkušnje  dela z otroci, mladimi v rejništvu. Prav ta različnost nas bogati in pomaga, da lažje zdržimo z otroci v težkih trenutkih in vemo, da je vse, kar v otroka dobrega vložimo, shranjeno, čez leta pa  izkazano v njihovem psihofizičnem zdravju in samouresničitvi. Rejniški starši in strokovni delavci lahko spremljamo dolgoleten proces zorenja otrok v mlade, zdrave, samozavestne in uspešne ljudi. Tisti, ki so se udeleževali pred leti letovanj rejniških družin kot malčki so zdaj  postavni mladi ljudje, ki jim je domača vljudnost, pristnost, sočutje,  spontanost. Mnogi med njimi so iz hiperaktivnih otrok, ki jih je bilo povsod polno in smo jih vsi lovili, danes uspešni dijaki, študentje z izoblikovanimi cilji kaj v življenju postati, početi in držo, ki nam da vedeti, da jim bo uspelo.


Družine so bivale v bungalovih  in sobah v hostlu, od koder smo imeli do morja le nekaj korakov skozi borov gozdiček. Pri prehrani smo si pomagali s cateringom, ker zaradi epidemioloških razmer in pomanjkanja delavcev v nastanitvenem kompleksu niso imeli odprte kuhinje.

Dnevi so bili izpolnjeni s kopanjem,   ustvarjalnimi delavnicami za otroke in mlade, v katerih smo izdelovali ogrlice, zapestnice, okvirje za slike, večernimi aktivnostmi za družine (uvodno predstavitvijo družin, pravili tabora, bingo, med dvema ognjema) spontanimi skupnimi pogovori tekom dneva, pa pozno v noč, jutranjimi pohodi, večernim kartanjem mladih. Veselje je bilo videti spontano druženje, igre z žogo kot je košarka, odbojka, pogovore mladih, njihovo komunikacijo in zadovoljstvo brez uživanja alkohola ali drog. Še visenja na tablicah ali telefonu ni bilo. Resnici na ljubo je treba dodati, da je bil internet v naselju zelo slab.


Prav vsi smo si zaželeli, da prihodnje leto nadaljujemo s to obliko sodelovanja. V imenu vseh udeleženih se iskreno zahvaljujemo našim donatorjem ROTARY CLUBU DOMŽALE, ki verjame v dobro delo in vzgojna prizadevanja naših družin in nam vsa leta od ustanovitve dalje stoji ob strani s podporo in finančno pomočjo. Tokrat so  nam pokrili vse stroške tabora z donacijo Društvu rejnic in rejnikov Domžale, v višini 6.630 EUR, ki so jo zbrali v akciji Hodim in pomagam. 


Pripravila: Marta Tomec


<< Nazaj na dogodke