Poslanstvo Rotarija je "vzpodbujati in krepiti ideale nudenja pomoči kot temelja dragocenih podvigov".
 
O NAS ČLANI DOBRODELNOST DOGODKI PREDAVANJA GALERIJA
 
 
 
Kratek opis
Trenutno predavanje
Arhiv
Predavatelji

ZADNJI DOGODEK

04. December 2020
Miklavževanje rejniških otrok 2020

» Vsi pretekli dogodki...

ARHIV PREDAVANJ

PREDAVANJA  v RC  DOMŽALE  v obdobju junij 2010- junij  2011 

V rotarijskem letu 2010/2011 so nas v Rotary clubu Domžale obiskali eminentni predavatelji, ki so s svojim znanjem, izkušnjami ter modrostjo pustili na nas nepozaben vtis in nam predstavili področja na katerih delajo, so eksperti ali jih raziskujejo. Razložili so nam  pomenske vsebine posameznih dogajanj, predstavili razvoj področij in pokazali tudi njihove vizije o nadaljnjem razvoju področja, ki ga posamezni predavatelj raziskuje.

Predavatelji so predstavljeni kronološko. 

 • Peter FIRBAS, sam. raziskovalec.

 Tema: Ugotavljanje kakovosti površinskih voda z metodo čebulnega testa s poudarkom na kakovosti Kamniške Bistrice v obdobju zadnjih 10 let. Ocena: stanje reke se je zelo izboljšalo!! 

 • Pavle JUHANT, duhovnik.

Tema: O vtisih iz Sibirije, o načinu življenja ljudi, o slovanski duši ter o veri in duhovnosti, ki je v teh ljudeh še mnogo bolj prvinska. Predstavil je tudi svoje načrte za prihodnost. 

 • Mag. Darko KRAŠOVEC, odvetnik.

Tema: dedovanje kot pravni postopek, veljavnost oporoke, tipi oporoke, posebnosti. 

 • Prof.dr. Bogdan DOLENC, teolog.

Tema: Ekumenizem in njegov pozitiven vpliv na današnjo civilno družbo. Več strpnosti, poštenja in dobrote med vse nas bo potrebno za lepši jutri! 

 • Prof.dr.Franjo  ŠTIBLAR , pravnik.

Tema: Dr. Štiblar nam je predaval o makroekonomski situaciji v Sloveniji in deloma v ostali Evropi in svetu. Glavni poudarki:

-Situacija v Sloveniji je spolitizirana in sploh ne tako slaba, kot se prikazuje. Tudi ni res, da smo fiskalno na psu, slabost pa je zunanji dolg, ki se povečuje tako absolutno kot relativno na strani države.

-Dr. Štiblar se zavzema za kapitalizem s človeškim obrazom, javnim sektorjem z močnimi strateško pomembnimi podjetji za resnični nacionalni pomen, optimalen profit gospodarskih družb in spodobno minimalno socialno varnost, vključno z dostopnostjo vseh državljanov do kulture in športa

-Marketing ima prevladujočo vlogo na vseh področjih in manipulira s širokimi množicami, zato je državljane nujno bolje osvestiti z boljšo izobrazbo, da bodo sami bolj kritični.

Ko smo se ogreli smo postavljali vprašanja in dobili zanimive odgovore.

Dr. Štiblar nam je podaril štiri svoje knjige, ki bodo na razpolago v klubski knjižnici:

 • Ana ZUPAN, dijakinja.

Tema:Vtisi na taboru izmenjave mladih v Amsterdamu v okviru Rotarijanstva.

 • Dr. Mik PAVLOVIČ, specialist za košarko.

Tema: Košarka nekoč in danes v Sloveniji, uspehi in padci  ter preboj med najboljše. 8 mesto na svetu je  Odličen rezultat!!

 • Dr. Damjana ŽIST, penologinja.

Tema: Zapor, travme in težave zapornikov, problematika vživljanja posameznika nazaj v svobodno civilno življenje.

 • Mag. Janez  ISTENIČ, agronom-podjetnik

Tema: O pionirskih začetkih privatne proizvodnje penečega vina na Bizeljskem in zgodba o uspehu družbe »Barbara Internacional«. Degustacija treh vzorcev penečega vina s strokovnim komentarjem ob dobri večerji. Mm Čudovito.

 • Dr. Darko VREČKO, raziskovalec.

Tema: Slovenija v DNK bazenu, ki z biokemijsko analizo odkriva in potrjuje, da smo Slovenci staroselci v Sloveniji in tu že od pradavnine, ca 6000 let +/-2000. Najnovejša odkritja, ki spodbijajo trditve, da smo se sem priselili v 6. stol.n.š. Tu smo bili že v davnini,  smo in bomo!!

 • Boštjan PRUSNIK, podjetnik.

Tema: Kako obdržati telesno težo, potrebne vadbe, meritve in anatomske posebnosti telesa, ki vplivajo na rezultat. Izdana je tudi formula za izračun pravilne teže. Hvala Boštjan.

 • Dr. Andrej DRAPAL, filozof,  lobist.

Tema: Lobiranje, čemu je namenjeno, o koristnostih in  pozitivnih učinkih za posameznika oz . civilno družbo. Pazi:  V sodstvu je prepovedano!

 • Taja Gubenšek, muzealka.

Tema: Kulturna dediščina v občini Domžale, stanje danes, plani za prihodnost in nastajanje muzeja v Domžalah. Predstavljen je bil video z najdenimi predmeti  arheoloških izkopavanj na trasi avtoceste – nekaj novega za vse nas!!

 • Rok RUTAR,  podjetnik.

Tema: Nastanek in razvoj podjetja 2PR d.o.o., dejavnosti, ki jih izvajajo in o razvojnih perspektivah. Čutiti je bilo entuziazem, vizijo.. Bravo!!

 • Mag. Bernarda PODLIPNIK, kemik, MOP.

Tema: Okoljska politika v EU in Sloveniji. Kako je Sloveniji uspelo implementirati zakonodajo in okoljske  predpise. Smo si naložili preveliko finančno breme za rešitev okoljski naložb?  Kakšno je stanje financ na nivoju države in na nivoju občin.'? Premalo povsod!!

 • Prof. dr. Peter Raspor, biotehnolog.

Tema: Razvoj slovenske biotehnologije, njeni uspehi in tudi manjki, gensko spremenjena hrana in genski inženiring. Kaj bomo jedli jutri? Je strah pred neznanimi produkti odveč??

Po moje: Že mutacije niso mačji kašelj, kaj šele genetski inženiring!!!??

 • GLOBAL ELITE, Evelinda GROSSMAN in Magdalena METELKO, podjetnici.

Tema:GE_HRM metoda za meritve potenciala kadrov za različna področja zaposlovanja. S specialnimi testi in meritvami,  poznavanjem znakov pisave ter psihologije se analizira posamezna oseba in išče najboljše sposobnosti, ki jih ima posameznik. Metoda deluje- preverjeno!!

 • Dr. Mojmir MRAK, ekonomist, raziskovalec.

Tema: Evro, finančna stabilnost Evrope. Problemi v času krize so pokazali slabosti Evra, ki jih je evropska banka že skušala nevtralizirati, vendar ne popolnoma. Slovenijo je primerjal z Portugalsko glede na tip proizvodnje ( pomanjkanje inovativnih tehnologij) in predvidel visoko stopnjo opreznosti glede nadaljnjih zadolževanj. Plačali oz odpisali bomo sigurno del dolga Grčije. Se približujemo polomu!??

 • Mag. Mišo Alkalaj, matematik, raziskovalec.

Tema: O klimatskih spremembah in globalnem segrevanju planeta. Z znanstvenimi meritvami in analizami nam je dokazoval, da je ta dilema  politično orodje  za pobiranje taks in raznih okoljski dajatev, ne pa resna znanost. Žal so mnogi resni znanstveniki potisnjeni ob zid, ker se raziskave finansirajo iz raznih skladov, kjer ima politika glavno besedo in  so raziskave na nek način suženj te politike. Moje mnenje: CO2 ne bo pogubil planeta, uničujoči so drugi strupi iz raznih » vojaških poskusov in ostankov«, ki jih sploh ne vidimo in o tem nismo obveščeni.

 • Dr. Darja BITENC LOGAR, mag. farm.  Lena JEVNIK, um. zgod.

Tema: Geokultura – Geomantija. Gre za preplet vidnega in nevidnega sveta, za zaznavanje energij zemlje in prostora. Geomantija se prepleta s konceptualno umetnostjo. Nosilec te umetniške ideje in znanj je umetnik,  kipar Marko Pogačnik ( ustanovitelj umetniške skupine OHO).  Geomant je posameznik, ki zna ravnati s prostorom, ga  razume, ga čuti in komunicira z njim. To je zelo dobro znal tudi legendarni arhitekt Jože Plečnik. Stara znanja o zemlji, o njenih energijah, o nevidnih bitjih se je izgubilo, vendar je nekaj tega skrito v legendah. Cilj je, da bi se ponovno naučili zaznavati te energije, da popravimo napake in izboljšamo oz očistimo prostor. S tem bo bivanje in sobivanje v prostoru za vse uporabnike bolj prijazno in zdravo. Tako pomagamo sebi in planetu.

 • Janko VELKAVRH, direktor.

Tema: » Mojih 40 let povezanih s tovarno Tosama, Vir«. Janko nam je predstavil svojo življenjsko pot v podjetju Tosama,  ko je kot dijak začel delati poletno prakso, nadaljeval s študentsko prakso in po diplomi na strojni fakulteti dobil delo v svoji stroki v tovarni. Prehodil je celotno razvojno pot in  končal kot direktor oz. z več mandati kot predsednik uprave Tosame.  V preteklem obdobju je bila Tosama in njen razvoj zgodba o uspehu v občini Domžale. V zadnjem obdobju pa  je sprememba lastništva prinesla veliko sprememb na slabše in Janko kot direktor ni več videl strokovnih  izzivov . Odločil se je, da je čas, da na vrhu svoje poslovne poti najde še druga področja.  Janko čestitamo in veselo naprej, samo naprej. Moj rek: Vsaka reč je za nekaj dobra. 

 

Pripravil: Olga Burica

Ljubljana , 29.06.2011